TBE Stockholm - Vaccin mot TBE Stockholm på Minutkliniken Stockholm

TBE (fästingöverförd hjärninflammation) är en allvarlig sjukdom som överförs till människor via fästingar. Någon behandling mot TBE finns inte, därför är det viktigt att vaccinera sig . Det går utmärkt att vaccinera sig på Minutkliniken. Vi har drop-in, ingen tidsbokning behövs.

TBE Vaccin Stockholm

TBE är ett virus som sprids av fästingar och fästingbett och som i värsta fall kan orsaka hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation. Viruset sitter på fästingens spottkörtlar och överförs i princip direkt när fästingen biter sig fast i skinnet. Du kan därför få TBE även om du tar bort fästingen relativt snabbt. Även om de flesta som drabbas av TBE kommer undan med lindriga symptom likt huvudvärk, feber och illamående, finns det fall av inflammationer som har orsakat förlamning och till och med död. Det finns inget botemedel mot TBE om du redan smittats men du kan vaccinera dig mot virussjukdomen och förhindra att du insjuknar. Fall av TBE i Stockholm är vanligt och därför rekommenderar vi att du som är bosatt i Stockholm eller i övriga Mälardalen överväger att vaccinera dig mot TBE.

Hur vaccinet fungerar

Vaccinet mot TBE tas i tre doser. De två första doserna brukar vanligtvis tas med ett mellanrum på en till tre månader och den tredje dosen injiceras mellan fem till tolv månader efter den andra dosen. Den tredje dosen brukar ges strax inför en ny fästingsäsong så att vaccinet ska ha sin fulla effekt om du blir biten. Fästingsäsongen brukar pågå mellan tidigast mars-april till sena oktober-november, insekterna är som mest aktiva när temperaturen ligger över fyra till fem grader. Efter tre år kommer även en fjärde dos att ges. Det rekommenderas också att du förnyar din vaccination och tar TBE-vaccinet var femte år.

Vilka bör vaccinera sig?

Vaccinet för TBE kan ges till barn från ett år upp till vuxna, även gravida och ammande kvinnor kan vaccineras. Personer över 60 år rekommenderas ta en extra dos av vaccinet två månader efter att de har fått dos nummer två. I regel bör alla som bor eller kommer att vistas i ett riskområde skydda sig.

Antalet rapporterade fall av TBE i Sverige har ökat betydligt på senare år och de allra flesta fall har dokumenterats i Stockholm, Uppsala och Södermanland. Här är kusttrakterna, bland annat Stockholms skärgård, särskilt utsatta. Om du bor i ett riskområde eller vistas mycket i ett sådant under fästingsäsongen rekommenderas du att vaccinera dig. Riskområden för smitta är miljöer där fästingar trivs, exempelvis i fuktiga skogar eller områden med högt gräs. För att undvika fästingbett här kan du klä dig i heltäckande plagg när du rör dig ute i naturen. Kontrollera även alltid din hud noga efter att du varit ute i skog och mark.

Vaccinera dig hos Minutkliniken

Vill du vaccinera dig mot TBE kan du vända dig till Minutkliniken, som är som en kombinerad vårdcentral och vaccinationsmottganing. Vi finns i anslutning till Apotek Hjärtat i Stockholm och Göteborg. Fördelen med Minutkliniken är att vi har generösa öppettider och att du inte behöver boka en tid innan – du kan bara komma förbi när det passar dig för att få din vaccination. Samtliga av våra vårdmottagningar erbjuder vaccin mot TBE i Stockholm. För en vuxen kostar vaccinationen mot TBE 380 kronor och för barn ligger priset på 340 kronor. Vi vaccinerar alla som är ett år eller äldre.

{{ctrl.result.Title}}

{{ctrl.result.Address}} {{ctrl.result.Distance}} km