Vaccination Stockholm

Är det nödvändigt att vaccinera sig? Ja, det är det. Vad många i dagsläget glömt bort är anledningen till att vi från början började med vaccin. Innan vaccinet uppfanns dog åtskilliga människor i sjukdomar likt smittkoppor, polio, röda hund, tuberkulos och mässlingen – sjukdomar som i dagsläget är antingen helt utrotade, eller som vi knappt hört talas om i västvärlden.

Varför vaccination är nödvändigt

De finns flera bra anledningar till att vaccinera sig. De allra viktigaste är att risken för att du insjuknar i sjukdomen minskar betydligt, och att du samtidigt skyddar andra som inte kan motta en vaccination, till exempel människor med nedsatt immunförsvar. Genom att vi andra vaccinerar oss minskar vi spridningen av sjukdomen och därmed också risken för att icke-vaccinerade utsätts för smitta.

Immunförsvaret hanterar smittämnen. Efter en sjukdom har immunförsvaret utvecklat ett immunologiskt minne som gör att det kan bekämpa ett smittämne betydligt effektivare nästa gång det påträffas. Du insjuknar alltså inte i samma sjukdom igen. Vaccination ger dig immunitet mot en sjukdom, utan att du behöver genomlida den. Vaccinet tillför antigen (ett försvagat smittämne, eller delar av ett sådant). När immunförsvaret stöter på dessa bildas antikroppar som skyddar dig från att insjukna om du skulle smittas av den riktiga sjukdomen.

Hos Minutkliniken erbjuder vi vaccination i Stockholm mot bland annat influensa, TBE, hepatit A och B, pneumokock, stelkramp, difteri, kikhosta, polio, tyfoid, och bältros. Vi har mottagningar över hela Stockholm då vi ligger i anslutning till Apotek Hjärtat och hos oss hittar du en personal bestående av legitimerade sjuksköterskor och läkare behjälpliga på distans. Det bästa med Minutkliniken i Stockholm är att du inte behöver boka en tid för ett besök i förväg. Kom förbi en av våra mottagningar på drop-in och prata med en sjuksköterska direkt. Minutkliniker som ligger i anslutning till Apotek Hjärtat på ICA Maxi har öppet både kvällar och helger vilket gör Minutkliniken till ett smidigt val när det kommer till vaccination i Stockholm. Viktigt att komma ihåg att även barn är i behov av vaccinationer, läs mer under vaccination för barn.

Vem ska vaccinera sig i Stockholm?

Det finns tre huvudgrupper som behöver tänka över sitt vaccinationsbehov: de som ingår i riskgrupperna, de som ska ut och resa och de som kommer att vistas i områden där det finns mycket fästingar (till exempel vid kusten).

Personer i riskgrupper bör vaccinera sig mot influensa varje år. Vaccinationskampanjen startar varje höst och är antagligen Sveriges mest välkända vaccinationskampanj. Denna riktar sig särskilt till personer i riskgrupperna. Hör du till en riskgrupp har din läkare antagligen redan kontaktat dig och bett dig vaccinera dig, men om du inte vet följer här en liten sammanfattning över riskgrupperna. Dessa är: Personer äldre än 65 år, personer med hjärt-kärlsjukdomar, lungsjukdomar, cancersjukdom och andra med nedsatt immunförsvar. Behöver du vaccinera dig är du välkommen till Minutkliniken för vaccination Stockholm.

Ska du ut på resa? I sådana fall bör du se över vaccinationsskyddet, även om du ”bara” åker till södra Europa. Du kan behöva se över skyddet mot hepatit A och B inför en sådan resa. Ska du ge dig iväg på en längre resa, kanske fotvandra i Asien, åka på safari i Afrika eller något annat lika spännande? Då kan du behöva malariaprofylax eller vaccination mot gula febern eller japansk encefalit. Kom förbi Minutkliniken i Stockholm för information och vaccination, så att du bara får roliga minnen med dig hem från resan, och inga obehagliga överraskningar.

Om du bor eller vistas regelbundet i kustområdena i Stockholm och Uppland är vaccination mot TBE också en god idé. TBE är en sjukdom som smittar via bett från fästingar och därför kallas vaccinet också ofta för fästingvaccin. Besök oss i god tid innan fästingsäsongen för att vaccinera dig.

{{ctrl.result.Title}}

{{ctrl.result.Address}} {{ctrl.result.Distance}} km